Kifosis: Jenis-jenis, Gejala-gejala dan Rawatan

SehatFisik August 24, 2023

Apa itu Kifosis?

Kifosis merujuk kepada keadaan tulang belakang (spina) yang melengkung ke hadapan secara berlebihan di bahagian atas belakang.

Akibatnya, bahagian atas belakang mereka yang menghidap kifosis ini akan kelihatan kelihatan terlalu bulat. Lazimnya, orang memanggil kifosis sebagai bongkok.

Spina atau tulang belakang manusia mempunyai lengkung semula jadi. Lengkung ini menyokong postur anda dan membantu anda berdiri tegak.

kifosis

Tetapi kelengkungan yang berlebihan boleh menjejaskan postur dan menyukarkan untuk anda berdiri.

Siapa yang Boleh Menghidap Kifosis?

Kifosis boleh berlaku kepada semua peringkat umur tetapi lebih lazim berlaku semasa remaja kerana pada ketika ini tulang sedang tumbuh dengan pesat.

Ia juga boleh berlaku kepada orang tua. Peningkatan usia menyebabkan tulang belakang menjadi lemah dan menyebabkan tulang-tulang ini retak atau mampat.

Tambahan lagi, peningkatan usia juga menyebabkan tulang belakang hilang kelenturannya dan ia cenderung untuk mula melengkung ke hadapan.

Selain itu, kifosis juga boleh berlaku kepada bayi yang baru lahir.

Jenis-jenis Kifosis

Terdapat 3 jenis kifosis yang utama iaitu kifosis postural, kifosis Scheuermann dan kifosis kongenital.

Kifosis postural

Kifosis jenis ini adalah yang paling banyak berlaku. Ia biasanya berlaku semasa remaja.

Membongkok atau postur yang lemah meregangkan ligamen dan otot yang menahan vertebra (tulang-tulang belakang) di tempatnya.

Regangan itu menarik vertebra keluar dari kedudukan normalnya, menyebabkan bentuk bulat di tulang belakang.

Golongan tua juga boleh mengalami tulang bengkok seperti ini akibat daripada kemerosotan integriti otot.

Kifosis Scheuermann

Kifosis jenis ini dinamakan sempena nama pakar radiologi yang pertama kali mengenal pasti keadaan ini.

Keadaan ini berlaku apabila tulang-tulang belakang (vertebra) mempunyai bentuk yang berbeza. Sepatutnya, vetebra ini mempunyai bentuk segi empat tepat, tetapi sebaliknya ia mempunyai bentuk seperti baji.

Tulang berbentuk baji melengkung ke hadapan, menjadikan tulang belakang kelihatan bulat.

Kifosis Scheuermann lebih banyak berlaku kepada remaja lelaki berbanding perempuan. Ia lebih teruk berbanding kifosis postural.

Kifosis jenis ini boleh menyebabkan kesakitan terutamanya semasa aktiviti atau semasa duduk atau berdiri terlalu lama.

Kifosis Kongenital

Kongenital bermaksud keadaan yang berlaku sejak lahir. Mereka yang menghidap kifosis kongenital dilahirkan dengan tulang belakang yang tidak terbentuk dengan baik sebelum lahir.

Kifosis jenis ini boleh menjadi semakin teruk apabila kanak-kanak tersebut membesar. Biasanya, ia memerlukan pembedahan pada usia muda untuk menghentikan lengkungan atau bengkokkan itu daripada menjadi semakin teruk.

Tanda-tanda atau Gejala-gejala

Tanda utama kyphosis adalah lengkung ke hadapan yang boleh dilihat di bahagian atas tulang belakang.

Ia menyebabkan bahagian atas belakang kelihatan melengkung, dengan bahu dibulatkan ke hadapan.

Bagi kes ringan, lengkung tulang belakang yang berlebihan tidak begitu ketara. Dalam keadaan lain, seseorang mungkin kelihatan seolah-olah mereka membongkok ke hadapan.

Selalunya kifosis berlaku tanpa gejala-gejala lain. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat gejala-gejala lain, gejala tersebut adalah seperti berikut:

 • Sakit belakang
 • Kekejangan di bahagian atas belakang
 • Belakang membulat
 • Hamstring yang ketat

Diagnosis

Doktor biasanya mendiagnosis kifosis dengan melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor mungkin meminta anda melakukan senaman atau regangan untuk menilai keseimbangan dan julat pergerakan anda.

Jika doktor mendapati terdapat bukti lengkung yang tidak fleksibel semasa pemeriksaan, doktor mungkin mengesyorkan imbasan X-ray atau MRI untuk melihat struktur tulang belakang.

Dalam kes yang lebih teruk, doktor mungkin memerintahkan ujian lain seperti ujian darah atau ujian fungsi paru-paru.

Rawatan Kepada Kifosis

Rawatan adalah bergantung kepada jenis kifosis dan keterukan lengkung yang berlaku.

Rawatan Bukan Pembedahan

Rawatan bukan pembedahan sesuai untuk kifosis jenis postural dan Scheuermann sekiranya lengkungan tulang belakang tidak melebihi 75 darjah.

Antara pilihan rawatan bukan pembedahan adalah:

 • Pemerhatian: Bagi kes yang ringan, doktor mungkin mencadangkan menunggu untuk melihat jika lengkung itu berkembang. Jika ia tidak berlaku dan lengkung tidak menyebabkan sebarang gejala lain, tiada rawatan lanjut mungkin diperlukan.
 • Terapi fizikal: Terapi ini melibatkan senaman yang boleh menguatkan otot perut dan belakang untuk melegakan kesakitan dan memperbaiki postur.
 • Ubat tahan sakit: Ubat-ubatan antiradang boleh membantu melegakan sakit belakang.
 • Pendakap belakang: Bagi sesetengah kes kifosis Scheuermann, doktor mungkin mengesyorkan pendakap tulang belakang jika tulang belakang masih membesar. Pendakap tulang belakang menyokong bahagian belakang semasa tulang belakang membesar kepada kedudukan yang lebih tipikal, menghalang lengkungan.

Rawatan Pembedahan

Mereka yang mengalami kifosis kongenital atau kifosis Scheuermann yang teruk yang mempunyai lengkungan melebihi 75 darjah, mungkin mendapat manfaat daripada pembedahan.

Matlamat pembedahan adalah untuk mengurangkan lengkung tulang belakang dan sebarang gejala yang berkaitan, seperti kesakitan.

Prosedur tepat yang diterima seseorang berbeza-beza bergantung pada keadaan. Jenis pembedahan yang biasa adalah gabungan tulang belakang. Ini melibatkan pengimpalan beberapa vertebra bersama-sama untuk membentuk satu segmen tulang.

Langkah-langkah Pencegahan

Anda boleh mengambil beberapa langkah pencegahan bagi mengelakkan kifosis postural daripada menjejaskan anda atau anak anda.

Antaranya adalah:

 • Mengekalkan postur badan yang baik
 • Mengekalkan atau mencapai berat badan yang sihat
 • Menguatkan otot perut dan belakang
 • Menggunakan beg beroda untuk membawa buku-buku sekolah yang berat
 • Bersenam untuk menguatkan otot-otot badan dan kekal fleksibel
Rujukan
 • Lam JC, Mukhdomi T. Kyphosis. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: NCBI
 • Cleveland Clinic Medical Professional. (2020). Kyphosis. Cleveland Clinic

Leave a Comment

Artikel Terkait